För det första måste man veta vilken typ av radio man vill sända ifrån. Det finns fasta radiostationer och det finns webbradio som numera blir mer och mer populärt, på grund av det billiga priset att underhålla och genom att det bara behövs dator med uppkoppling och en mikrofon på plats för att kunna sända.

Många av de etablerade radiokanalerna sänder även på nätet parallellt med sina traditionella sändningar. Det finns även tusentals renodlade webbradiokanaler.

Webbradio

Med en webbradio kan man lyssna i datorn eller via mobila enheter. Dock finns även webbradioapparater som numera går att ansluta till bredbandet för att få in hela världens radiokanaler.

När man väl är ute på nätet, letar webbradion upp alla tänkbara tillgängliga kanaler eller musikgenrer om man så önskar, vilket gör att du har hela världen i närheten.

Dessutom är det helt gratis. Den enda problematiken med en webbradio är att den laddar ned väldigt mycket data.

Att tänka på

Alla kan sända från en egen webbradio och det är det många som gör – hemifrån. Men det finns saker man måste tänka på. För att få spela svensk musik behöver man betala en summa till STIM, alternativt IFPI om det gäller internationell musik. Det krävs således en musiklicens och tillstånd.

Man måste också anmäla sig som ansvarig utgivare till Myndigheten för Radio och TV.

Denna myndighet kommer även att granska dina sändningar för att se att du följer lagarna.

Man får t.ex. inte sända mer reklam än 8 min/timme eller uttala sig kränkande så att man åker på en anmälan.

För att lära sig mer kan man t.ex. ladda ned Shoutcast som är ett komplett paket för att sända via webben.

Individuell musiktjänst

En annan positiv aspekt med e-radio, är att man kan registrera lyssnarnas datorer vid vissa tidpunkter för att på så sätt få reda på vilka lyssnare som är intresserade av vad – t.ex. en viss musikstil, ett specifikt program osv. Man kan då anpassa sin kanal till att göra den mer personlig.