Är det något land i världen som har präglats av universitetsradio, kan man lista USA på första plats. Ända sedan tv-serien Beverly Hills 90210 gjorde sig känd med sin lilla radiostudio på Beverly Hills High med rollfiguren David i spetsen, har många nog förstått att amerikansk studentradio är både högklassig och populär.

Listan kan göras oändligt lång och i stort sett varenda universitet har minst en radiokanal. Dessa radiostationer har också fått rollen att sprida nya musikstilar och orsaka tumult under årens lopp. Genom att trotsa förbud från föräldrar och lärare, politiker och högt uppsatta personer, har universitetsradion lyckats förändra världen.

Dessutom har de flesta nya musikstilar en gång börjat spelas på just studentradiokanaler och grupperna som spelats där har senare blivit världsartister.

Svensk studentradio vs amerikansk

I USA fungerar studentradio ungefär likadant som i Sverige. Ett större eller mindre antal medlemmar från universitetets campus går samman och bildar en radiostation som präglas av individualism, kreativitet och svåra ämnen. I USA ägnar man sig dessutom mycket åt sport, vilket är mycket viktigt i det amerikanska studentlivet. Genom sponsorer och tack vare en uttrycksfull talang har många studenter även lyckats ta sig in på ett college som de annars kanske inta hade kommit in på. Dessutom är årsavgifterna mycket höga.

High School Radio

Som nämnts tidigare i artikeln har USA en ännu äldre tradition, nämligen radio redan på gymnasiet, s.k. high school radio, vilket ofta synts till i tv-serier. Redan när den kommersiella radion uppfanns i USA 1922 var gymnasieskolorna snabba med att skapa sina egna radioprogram. Det var också ett sätt att skaffa sig erfarenhet och meriter för framtida universitetsansökningar.

På vissa platser i landet, speciellt på landsbygden, har high schoolradion istället tjänat som närradio till hela omgivningar när eleverna inte sitter i klassrummen, eftersom det inte finns tillräckligt med andra radiostationer i närheten.