Sedan mycket långt tillbaka i tiden har de flesta universitet satsat på sina egna radiostationer. Dessa stationer sänder ofta live direkt från universitetets campus och flertalet som arbetar med den, är flitiga studenter som jobbar ideellt.

Här sänds musik från alla världens hörn men det görs även podcasts och sändningar som handlar om ämnen man kan studera på samma universitet. I vissa fall, som exempelvis Studentradion i Uppsala, håller de också i utbildning i ämnen som retorik och journalistik.

Det blir alltså en intressant blandning av fakta och underhållning.

Ger erfarenhet

Det många studenter vittnar om och är överens om, är att en studentradio ger både meriter och erfarenheter samtidigt som man kan knyta viktiga kontakter och få in en fot i mediabranschen. Radiostationerna bjuder även in kända röster och olika personer som ger upphov till debatt, ibland om saker som vanligtvis inte vanlig media tar upp eller vill prata om.

Studentradiokanalerna – källor till dagens utveckling

Under 50-talet och även flera decennier framåt, blev många studentradiokanaler kända i USA för att spela den sorts musik som vanligt folk helst ville tysta ned. Ett typexempel på detta är rock´n rollen som ungdomarnas föräldrar och politikerna bojkottade, på grund av rörelserna och blandningen med den svarta musiken. Sedan har det hela rullat på och rockens eftermäle som kom till att utveckla hårdrocken, heavy metal och punk gick samma väg, likaså de små och oberoende musikgrupperna som idag är världens mest berömda artister.

Tack vare dessa radiokanaler som vägrade ge med sig, utan bara fortsatte att gynna musikstilar från A till Ö, har vi idag en acceptans av en mängd olika stilar och konstarter som har lyfts fram av ungdomarna som uppskattade dem.

Genom radion har många subkulturer växt fram och trots att många skruvade på sig och försökte slita bandspelaren eller radioapparaterna ifrån studenterna, har studentradiokanalerna många gånger gett upphov till dagens kultur. Det kan vi tacka för!