Är du nyfiken på hur och var man kan starta upp sin egen radiostation för att delge dina kamrater om roliga samtal, intressant fakta samt härlig musik som går att studera till om kvällarna?

Många universitet i hela världen får till slut en egen tidning eller studentradio som startas av några eldsjälar. Det är däremot ett ganska stort projekt att åta sig och det krävs ofta ett flertal medlemmar för att få det hela att gå runt.

Vem som helst kan starta en radiostation, så varför inte fråga runt på universitetet om någon mer än du är intresserad?

Tekniskt kunnande med ett brinnande intresse

Att känna motivation och verkligen vilja ha sin egen radiokanal är naturligtvis ett måste, men det går inte att sticka under stol med att den tekniska aspekten är minst lika viktig. Hur annars ska man streama musik, producera programmen och lägga upp sändningar?

Den billigaste varianten av radiosändningar är webbradion som enbart kräver en dator och en mikrofon samt en lokal som inte störs av närliggande ljud. Studenter som ständigt är på språng och helst vill använda mobilen som redskap, lyssnar också hellre till en webbradio.

Att kunna tala i radio

Sist men inte minst behövs det folk som absolut inte är rädda för att tala i en mikrofon och som inte räds för att ibland staka sig eller komma av sig. Många säger att det är enklare att tala i radio än i tv-rutan, men allt beror naturligtvis på personen i fråga. I radiosändningen lägger lyssnarna mer vikt vid röst och språkbruk än vid klädsel och smink, det säger sig självt.

Det är således viktigt att finna en säker människa som gillar att snacka, ställa frågor eller helt enkelt bara leda ett program.

Gruppen

Antalet medlemmar varierar givetvis från kanal till kanal, men ett minimum av runt 10-15 personer är förmodligen att rekommendera. Faktum är att det finns många poster att fylla på en radiostation så det gäller bara att hitta intresserade personer. Däremot måste nog de flesta vara beredda på att arbeta ideellt då en studentradio normalt inte kan betala ut löner.